geert1

Geert de Weerd

Beeldend kunstenaar uit Yde. Ontwerper van het kunstwerk Er was eens……… voor de KunstKeet van camping groepsaccommodatie de Warme Bossen, Schoonloo (NL)

CV:

  • academie in Groningen, zat met Jan van Loon in het zelfde jaar; lid Drents Schilders Genootschap; lid Stichting Beeldend Kunstenaars Aa & Hunze
  • geboren:1936,
  • werkte 5 jaar voor prof. Waterbolk, archeologisch instituut in Groningen
  • tekenaar van de vondsten uit de bronstijd 1800- 1000 voor Chr.
  • maakte illustraties, was stand bouwer en reclameman, ontwierp en maakte verkoopprenten voor architect, HJK Groningen
  • deed verbouwingen en restauraties van oude auto’s en een Chinese Jonk
  • gevaren op de Jonk; vindt dit zijn bloeiperiode als kunstenaar

geert2geert3geert4

Achtergrondinformatie bij Er was eens…….

De trechterbekercultuur (2000 v Chr.) is het thema van het kunstwerk voor de keet. Klokbekerresten zijn gevonden op de oude es van de Warme Bossen. Uit een periode van ongeveer 2000 jaar voor Chr. 

De mensen van toen, onze verre voorouders, waren ook hunebedbouwers, sterke mannen dus. Ze hadden ossen waarmee ze de grote stenen konden verslepen. En de ossenkar was in ontwikkeling. Voor hun was het een tijd van grote verandering. Ze kenden al koper en weldra zou daarvan, vermengd met tin, het brons ontstaan. Het wilde graan, eigenlijk een dikke grassoort werd door selectie verder ontwikkeld tot een bruikbaar graan om meel van te maken om pannenkoekjes te bakken op een hete steen uit het vuur. Bij hun graanveldjes bouwden ze een onderkomen. En omdat er nog wolven en beren rond spookten bouwden ze ook een omheining voor de tam gemaakte oerossen. De schapen en de geiten in een schapenkooitje.

Werd het leven toen aangenaam of misschien zelfs romantisch? Ze gingen wel hun aardewerk versieren door stukjes touw in de natte klei af te drukken. Op een primitief weefgetouw gingen ze van schapenwol kleedjes maken. Maar gemakkelijk was het niet. In de lange winter bij storm en regen zaten ze bij elkaar rond het open vuur in de kleine boerderij. Vieze handen en voeten, geen douche of ijskast en voor stromend water moest je helemaal naar de rivier en het toilet moest diep in de grond gemaakt worden, want een roofdier mocht het niet ruiken. Geen papier om op te schrijven, geen boeken of tablet. Alleen maar verhalen bij het open vuur. Toen zijn de sprookjes ontstaan………………..

Bij het Hunnebedcentrum in Borger is te zien hoe het leven er toen uitzag en is de sfeer te proeven in een paar nagebouwde boerderijtjes.

Lees meer over Geert de Weerd op de website geertdeweerd.blogspot.com

 

Lees ook alles over de andere kunstenaars

Impressie Er was eens...

impressie_erwaseens14 impressie_erwaseens01 impressie_erwaseens02 impressie_erwaseens03 impressie_erwaseens04 impressie_erwaseens05 impressie_erwaseens06 impressie_erwaseens07 impressie_erwaseens08 impressie_erwaseens09 impressie_erwaseens10 impressie_erwaseens11 impressie_erwaseens12 impressie_erwaseens13