joleinJolein Landeweer

Beeldend kunstenaar uit Gasselternijveen. Ontwerper en maker van het kunstwerk Het Nest voor de KunstKeet van de Camping de Lente van Drenthe, Gasselte (NL)

CV

 • Academie HKU Utrecht 2001-2005
 • geboren in 1973 - Lid van: Stichting Beeldend kunstenaars Aa & Hunze; CBK Drenthe
 • Deed twee studies: Pedagogiek en Kunstacademie
 • werkt momenteel als Activiteitenbegeleider bij VanBoeijen in Assen afdeling Werk en Dagbesteding en biedt ondersteuning bij het schrijven van meerzorgplannen.
 • heeft haar atelier in Emmen

Highlights

 • eindexamenwerk, mocht hiermee exposeren ; HKU kocht werkt van haar aan.
 • thema: Kind in de Kunst; kreeg in die tijd twee kinderen (2003 en 2005)
 • verhuisde naar Drenthe voor de ruimte, familie en natuur
 • opdracht voor tandarts in Apeldoorn. Vervolgens verder gegaan met dit thema en dit resulteerde in een expositie bij een tandartsenpraktijk in Drachten.
 • haar academietijd was een periode van snelle ontwikkelingen;
 • de persoonlijke groei ontstond door “pokon” vanuit heel diverse deskundigheden
 • haar commerciële kant is niet sterk ontwikkeld, terwijl nu de wens er wel is.

jolein2jolein3jolein4

Achtergrondinformatie van Het Nest

Een "nest" was haar eerste associatie met de KunstKeet van de Lente van Drenthe; een eigen plekje in de natuur en al werkend groeide de inhoud, een nest is een tijdelijke woning, woonruimte in het bos; het nest is vergankelijk, deze kunst ook, het blijft immers maar 3 jaar op de Keet.

Vogels creëren een unieke plek, een uniek bouwwerk. Logeren, je „nestelen” , doe je als tijdelijke bewoner van de KunstKeet ook op een unieke plek, in de natuur! Een nest maken is eigenlijk een systeem hanteren. In de natuur gebeurt het als iets vanzelfsprekends. Jolein’s systeem is vergelijkbaar. Het begin is een idee; “on-zeker zijn is goed” in de zin van “niet weten wat er gaat komen” is een belangrijke uitspraak van haar.

Geen vooraf compleet uitgewerkt plan, maar bouwen aan alles, de vorm, kleur, verhoudingen, sfeer, associaties Het ene kleurvlak „vraagt” om een ander kleurvlak, waardoor al werkende de kleurencompositie ontstaat. Jolein zoekt vaak bewust contrasten op. De roodborst, dominant in zijn grootte, heeft ze opgenomen, omdat Marjolein, de keeteigenaar, vertelde dat Roger, haar man, bij werkzaamheden op het recreatiebedrijf altijd vergezeld werd door een roodborstje, nieuwsgierig naar ……

Vogels maken geluid, doorbreken de stilte. De andere figuranten in het kunstwerk zijn elementen en bewoners in de natuur, die eindeloos gevarieerd kunnen worden. De keuze is min of meer bewust gemaakt. De zwierige stijl van het geheel herinnert aan de Jungendstill , een periode uit de kunstgeschiedenis die haar na aan het hart ligt. Dit alles prikkelt om zelf, als toeschouwer, een verhaal te maken of misschien te schrijven. Iets dat voor jonge kinderen heel vanzelfsprekend is. Wat zou het losmaken? De reacties komen van zelf! En bij de receptie is vast pen en papier beschikbaar…….

Lees meer over Jolein Landeweer op de website www.joleinlandeweer.nl

 

Lees ook alles over de andere kunstenaars

Impressie Het Nest

KunstKeet_het_nest01 KunstKeet_het_nest02 KunstKeet_het_nest03 KunstKeet_het_nest04 KunstKeet_het_nest05 KunstKeet_het_nest06 KunstKeet_het_nest07 KunstKeet_het_nest08 KunstKeet_het_nest09 KunstKeet_het_nest10 KunstKeet_het_nest11 KunstKeet_het_nest12 KunstKeet_het_nest13 KunstKeet_het_nest14 KunstKeet_het_nest15