merel1Merel Jonkheid

Beeldend kunstenaar uit Groningen, geboren in Drenthe. Ontwerper van het kunstwerk Groeten uit Grolloo voor de KunstKeet van Groepsaccommodatie Boerhaarshoeve, Grolloo (NL)

CV

 • Academie Minerva Groningen, autonome kunstrichting, 2012 -
 • geboren in 1991, groeide op in Grolloo
 • media waarin ze werkt zijn: tekst, schilderen en fotografie
 • haar ideeën, ervaringen en gevoelens zijn haar inspiratiebronnen
 • haar stijl: concreet ( o.a. portret)en abstract

Highlights zijn:

 • mei 2015 lid van European Exchange Academy programma in Noorwegen;
 • 2 weken complete focus in en op de kunst; belangrijkste ervaring: herkent nu de afwezigheid ervan
 • expositie in anti-kraakpand gedurende MayDays in Groningen met mede studenten; mooie ervaring in zelf organiseren
 • is de jongste van de deelnemende beeldend kunstenaars
 • haar inspirator: de kunstenaar Bas-Jan Ader
 • wil graag naam maken door deelname aan dit project KunstKeten
 • wordt gesponsord door C&B museum in Grolloo

merel2merel3merel4

Achtergrondinformatie van Groeten uit Grolloo

Het idee voor het kunstwerk van Merel Jonkheid (geboren in Drenthe) voor de KunstKeet van Boerhaarshoeve begon door te verdwalen in het gebied rondom Grolloo. Hierover schreef ze het volgende: Het contrast tussen open en gesloten is typerend voor het Grolloërveen. Dit geldt niet alleen voor het landschap, als rasechte Drent zijn dit ook twee eigenschappen van mijn karakter die af en toe met elkaar in conflict zijn. Denk je hier te veel over na, dan verlies je jezelf er in: je verdwaalt…en wel in datgene waarvan je dacht het op je duimpje te kennen. Telkens kom je iets nieuws tegen, nog niet ingevulde delen van het bestaan, jouw bestaan. Onontgonnen terrein waarbij je soms tot je knieën in het water staat. En een ding is onzeker, wat moet je ermee aan? Ik heb een tip voor je. Wanneer je het pad kwijtraakt, stop met zoeken. Verdwalen is opeens een uiterst fijne staat van zijn.

Logeren in een KunstKeet ziet zij als een ontdekkingsreis voor de gasten, groot maar zeker ook voor de kleintjes. Haar zoekende, intuïtieve werkwijze is begonnen met een planmatige start. Ze projecteerde het ontwerp op de wanden om het panorama-beeld in de juiste verhoudingen op de keet te krijgen. Dit acryl schilderij is een trigger in de concrete gedeeltes, bij het vaantje en de figuren, maar laat in het abstracte veel vrijheid over aan de kijker. Tegenstellingen in “Groeten uit Grolloo”: dichtbij - veraf; open – gesloten en vrijheid - geborgenheid nodigen de kijker uit op ontdekking te gaan. Maar om het Merel te spreken:” Taal om iets uit te leggen schiet vaak te kort.”

Lees meer over Merel Jonkheid op de website www.mereljonkheid.com

 

Lees ook alles over de andere kunstenaars

Impressie Groeten uit Grolloo

impressie_groeten_uit_grolloo01 impressie_groeten_uit_grolloo02 impressie_groeten_uit_grolloo03 impressie_groeten_uit_grolloo04 impressie_groeten_uit_grolloo05 impressie_groeten_uit_grolloo06 impressie_groeten_uit_grolloo07 impressie_groeten_uit_grolloo08 impressie_groeten_uit_grolloo09 impressie_groeten_uit_grolloo10 impressie_boerhaarshoeve_kunstketen19